Привітання з Новим роком та Різдвом Христовим

колективу ЧНУ ім. Богдана Хмельницького

від настоятеля університетського храму

на честь святих рівноапостольних Кирила і Мефодія м. Черкаси,

прот. Андрія Шимановича

 

Шановне керівництво вузу, дорогі представники студентства,

поважні члени професорсько-викладацького складу

ЧНУ ім. Богдана Хмельницького!

 

У ці передсвяткові дні, котрі сповнені духовним передчуттям пришестя в цей світ новонародженого Христа Спасителя та очікуванням настання нового календарного року, дозвольте щиро привітати всіх вас та ваші родини із цими чудовими та радісними святами. Щороку саме Новорічні та Різдвяні свята сповнюють нас почуттям щирої вдячності Богові за надані нам милості і щедроти, а також надією на те, що й у прийдешньому році Господь Вседержитель також не омине нас Своєю милістю, ласкою, довготерпінням та обдарує кожного з нас усім тим, що буде на користь як у нашому земному житті, так і сприятиме спасінню нашої душі у вічності.

Кожен Новий рік – це етап, котрий спонукає нас зробити деякі висновки про те, як ми розпорядились тим дорогоцінним часом, котрий Господь відвів нам у минулому році. І від чесної відповіді на питання про те, чим був сповнений наш попередній рік, багато в чому залежить і те, наскільки вдумливо та серйозно ми віднесемось до пріоритетних напрямків нашої діяльності у новому році.

Важко навіть уявити, у яку безодню відчаю, гріха та мороку занурилося б людство, якби дві тисячі років тому Єдинородний Син Божий не прийшов у цей світ і не приніс всім нам Благу звістку про примирення Всесвятого Бога із грішним людством. Сам Бог занурився у повсякденну метушню людського буття, щоб покликати людину до наслідування Небесної Батьківщини і з’єднати її з Собою.

Як відомо, східні волхви, дізнавшись про народження Богонемовляти Христа, прийшли до ясел та принесли Ісусу з Назарету свої щедрі дари: золото, ладан та смирну, аби висловити свою пошану та благоговіння перед Втіленим Сином Божим (див. Мф. 2:10-11). Сьогодні ж Господь не потребує від нас якихось матеріальних приношень чи жертв. Але натомість, якщо ми маємо щирий намір вшанувати нашого Спасителя сьогодні, то найкращим способом зробити це стало б не просто механічне виконання якихось звичних святкових обрядів, а наше щоденне життя перед Його лицем не зі скам’янілим серцем і черствою душею, а із щирим прагненням зростити в собі такі принципово важливі християнські чесноти як чесність, людяність, терпимість, милосердя, прощення, чуйність, співчуття, повага та любов до ближнього.

Добре відомо, що свято Різдва Христового чимдалі тим більше комерціалізується і щороку супроводжується все більшою кількістю релігійної атрибутики, галасливими святковими заходами, рольовими костюмованими постановами тощо. І в цьому, звичайно, немає нічого поганого, згубного та гріховного самого по собі: наша внутрішня радість про новонародженого Ісуса з Назарету повинна мати видиме природнє зовнішнє вираження у вигляді тих чи інших урочистостей. Але при цьому все ж таки хотілося б нагадати та побажати всім нам, щоб у ці передноворічні та передріздвяні дні у фокусі нашої уваги був не зовнішній святковий антураж, а головний Винуватець Свята Різдва – Господь Ісус Христос, щоб ми знайшли в нашому розумі, нашому серці та нашій душі місце не для традиційних овечок чи пастушків, не для ялинок, кульок чи гірлянд, а для Самого Живого Христа Спасителя, дозволивши Йому оселитись в наших серцях (див. Еф. 3:17), оновити наш світогляд та духовно преобразити все наше життя. І саме ось це оновлення серця, а не звичні зовнішні традиції та ритуали, є принципово важливим у дні, коли ми молитовно згадуємо Святе Різдво Христове, адже, як сказано у Святому Письмі, «людина дивиться на обличчя, а Господь дивиться на серце» (1 Цар. 16:7).

У Святому Письмі сказано: «Де Дух Господній, там свобода» (2 Кор. 3:17).  І у цьому контексті мені хотілося б сподіватись на те, що ви, шановна молодь, представники студентства, натхнені свободолюбним Святим Духом Божим, Котрий є Духом Істини (див. Ін. 16:13), завжди будете керуватись принципами свободи та вільного інтелектуального пошуку у всіх ваших подальших навчальних починаннях та, дасть Бог, наукових дослідженнях. Щиро бажаю вам, щоб ви ніколи не втрачали смаку до навчання та до пізнання оточуючого світу, щоб ви завжди були вільними та сміливими у польоті ваших думок, щоб ви усвідомили необхідність та знайшли в собі сили розбити кайдани, котрі сковують думку, щоб вона стала вільною і спрямовувалась все далі, відкриваючи нові горизонти та проникаючи в незвідане.

Сучасний світ повний спокус та викликів, котрі ваблять молоду людину безліччю яскравих розваг та удаваних насолод. Але у зв’язку із цим я хотів би нагадати всім нам чудові слова святого апостола Павла, котрий у своєму Посланні до Римлян закликає всіх нас: «Не пристосовуйтесь до цього віку, але змінюйтесь оновленням вашого розуму, щоб вам пізнавати, що є воля Божа: блага, угодна і досконала» (Рим. 12:2). Тому крім усього іншого щиро бажаю всім нам, дорогі брати та сестри, щоб цей новий 2018-й рік приніс кожному з нас не просто оновлення настінного або настільного календаря, не просто оновлення нашого кола спілкування чи списку контактів у нашому телефоні, а оновлення наших думок та нашого цілісного світосприйняття, і щоб саме ці святкові дні стали потужним та дієвим імпульсом та трампліном для нашого подальшого духовного зростання у пізнанні нашого Всеблагого і Всемогутнього Творця.

Тому, підсумовуючи все вищесказане, напередодні Нового року та Різдва Христового дозвольте привітати всіх вас, шановні керманичі, студенти і викладачі Черкаського Національного Університету ім. Богдана Хмельницького, із цими чудовими святами, а також побажати всім нам, щоб у ці передсвяткові і святкові дні ми не просто занурились у галасливі урочистості та численні святкові заходи, а щоб ми подумки зупинились, зробили проміжні висновки, проаналізували досягнення попереднього року, вибудували стратегію своїх дій на рік прийдешній і, в решті решт, звернулись у глибокій та щирій молитві до новонародженого Христа Спасителя як зі словами вдячності за все те, чим Він збагатив наше життя протягом останнього року, так і зі щирим проханням про Його допомогу та сприяння у всіх сферах нашого життя у майбутньому, 2018-му році.

Нехай Всемилостивий Господь оберігає Вас та Ваші родини, а також надає Вам сил та натхнення для подальшого сумлінного навчання, наукових здобутків та професійних звершень!

Христос Народжується! Славімо Його!

 

Зі щирою повагою,

настоятель храму на честь святих рівноапостольних Кирила і Мефодія м. Черкаси,

протоієрей Андрій Шиманович